Schoolreisje

Wanneer ik niet aan het moederen ben, werk ik als juf op een middelbare school. Vorige week ben ik met zes brugklassen op schoolreisje geweest in een jeugdherberg. Tussen de 150 brugklassers die mee waren was er 1 jongen met een glutenvrij dieet. Laten we hem Jens noemen.

Ooit zal Alexander ook op meerdaags schoolreisje gaan dus was ik natuurlijk erg benieuwd hoe dat zou gaan. Zou Jens al zijn eten voor de drie dagen meenemen, hoe groot zou die tas dan wel zijn, hoe zouden Jens, zijn klasgenoten en het jeugdherbergpersoneel omgaan met het glutenvrije dieet? Zijn moeder had zelf al contact opgenomen met de jeugdherberg over het menu. Zou ze het eten precies namaken of nam hij iets anders mee?

Ik heb me moeten beheersen om me niet met hem te bemoeien. Aan de ene kant vond ik het mijn taak als docent en glutenexpert om ervoor te zorgen dat Jens veilig kon eten. Aan de andere kant wilde ik de verantwoordelijkheid voor zijn eten zoveel mogelijk bij hem laten . Bij vertrek zag ik dat zijn moeder de tas met eten (niet eens zo heel groot) droeg en in de bus zette.

Bij aankomst in de jeugdherberg sprak ik de kok. Hij was goed op de hoogte van het dieet. Wat me opviel is dat iedereen die ik erover sprak, zoals de receptionist en de begeleidende docenten allemaal wel iets wisten van gluten. O ja, zeiden ze, glutenvrij, dat is lastig, gluten zitten overal in.

Samen met Jens bekeek ik de keuken. Hij kreeg er zijn eigen hoekje voor zijn spullen. De kok en hij spraken af dat hij zelf zijn eten zou komen halen en zelfstandig zou klaarmaken. Dat ging goed. Hij verwarmde zijn eigen bakjes met eten in de magnetron en haalde eigen boterhammen uit de bekende gele verpakking uit de keuken. Niemand die ervan opkeek.

Ik kon mijn ogen niet van Jens afhouden omdat ik me dan telkens voorstelde hoe Alexander later op schoolreisje zou gaan. Vooral tijdens het eten keek ik hoe hij zich gedroeg in de groep. Het is een gezonde, zelfverzekerde en voornamelijk erg gewone puber tussen zijn klasgenoten. Hij zal mij wel een hele rare juf vinden.

One thought on “Schoolreisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.