Het is dit weekend weer Sint Maarten. Veel kinderen gaan langs de deuren met hun lampionnetje en krijgen bergen snoep. Voor glutenvrije kinderen is dit feest eigenlijk goed te vieren als je van te voren een paar dingen met ze afspreekt. In deze blog zet ik mijn tips en eerdere artikelen over Sint Maarten voor je op een rij.
Als je voordat je Sint Maarten gaan lopen met je kind afspreekt dat het alleen verpakte snoepjes aanneemt dan scheelt dat een hoop kruimels in de tas. Eenmaal weer thuis gekomen kun je dan uitzoeken welke snoepjes glutenvrij zijn en welke niet. van sommige snoepjes zal je dit al weten, alles wat je niet weet zoek je op op Livaad.nl, google je of vraag je op een glutenvrij forum op social media. De glutensnoepjes eet een familielid zonder coeliakie op en worden geruild tegen glutenvrije snoepjes.
In mijn eerste blog over Sint Maarten vertel ik over mijn zoektocht naar glutenvrij snoep. Wij waren toen nog niet zo heel lang glutenvrij en ontdekten nog regelmatig nieuwe glutenvrije snoepjes.
Ik heb deze fictieve brief geschreven aan mijn buren voor Sint Maarten. De aanleiding was een in stukjes gebroken, onverpakte reep chocolade die mijn kinderen hadden gekregen van een nota bene ook glutenvrije, maar Britse, buurvrouw het jaar ervoor. 😉 Natuurlijk heb ik de brief niet echt verstuurd.
Toen Alexander nog met zijn zusjes Sint Maarten liep hoefde hij zelf helemaal niks te zeggen. Zijn jongste zusje hield scherp voor hem in de gaten of het snoep dat ze aangeboden kregen wel glutenvrij was. Mijn broer is glutenvrij!
De lijst met glutenvrij snoep wordt steeds langer en uitgebreider, dat is heel prettig. Toch moet je altijd opnieuw controleren of je favoriete snoepje dezelfde ingrediënten. Coeliakie betekent ook: altijd op je hoede!