Glutenvrije poffertjes

Sint-MaartenSint Maarten

We hebben Sint Maarten gelopen en de kinderen kwamen thuis met een grote zak snoep. Hoewel het eigenlijk al lang bedtijd was geweest toen we thuiskwamen wilden ze natuurlijk eerst lekker snoepen. Gelukkig was het meeste snoep dat we verzameld hadden voorverpakt en heel veel was glutenvrij. Van een aantal dingen twijfelde ik of we het konden eten. Toen bewees de website www.livaad.nl weer goede diensten.

Van livaad heb ik, toen we begonnen met het dieet, veel gebruik gemaakt. Ik vind het niet zo’n hele makkelijke website maar de informatie is geweldig. Van duizenden producten kun je vinden of het tarwezetmeel- gluten- of lactosevrij is en hoe hoog het besmettingsgevaar is. Daarnaast kun je er ook glutenvrije horeca, recepten en tips vinden en kun je je opgeven voor een glutenmaadje, een glutenvrij persoon bij jou in de buurt.

Dankzij Sint Maarten en livaad weet ik nu dat we ook Snickers mogen snoepen en schuimkabouters van Klene. Dat is toch een mooie ontdekking!

Voor we Sint Maarten gingen lopen hebben we lekker poffertjes gegeten. Dat vond ik wel een feestelijk begin van de avond. Het leuke van poffertjes is dat het oorspronkelijke recept uit mijn stokoude huishoudschoolkookboek glutenvrij is. Daar worden ze namelijk van boekweitmeel gemaakt. Ik heb de boekweitmeel gemixt met Mix C van Schar omdat dat de poffertjes (iets) minder zwaar maakt.

Haags kookboek

Poffertjes recept uit Het Haagse Kookboek van de Haagse Huishoudschool , 36e herziene druk 1960

250 gram meel; mengsel van boekweitmeel en glutenvrije bloem zoals Schar MixC
8 gram gist (1 zakje van Dr Oetker)
3 deciliter lauwe melk
2 eieren
Zout, boter

Ingrediënten mixen in kom. Flink doorroeren zodat het een elastisch beslag wordt. Afgedekt ca 1 uur laten rijzen op een warme plek. Ik laat het deeg rijzen in een voorverwarmde en daarna uitgeschakelde oven.

Als het deeg klaar is giet het dan voorzichtig in een plastic knijpfles. In een pofferjespan boter smelten. Boven elk kuiltje een beetje deeg uit de fles knijpen. De kuiltjes voor de helft vullen met beslag. Keren wanneer de poffertjes aan de bovenkant droog en aan de onderkant bruin zijn.

Lekker met gesmolten boter en poedersuiker maar ook lekker als basis voor een borrelhapje. Poffertje met een dot crème fraîche, een sliertje gerookte zalm en sprietje bieslook.

3 thoughts on “Glutenvrije poffertjes

  1. Mjam poffertjes, moet ik binnenkort ook maar weer eens gaan maken en heb toevallig ook net boekweitmeel in huis. Herkenbaar dat sintmaarten lopen en lang leven Livaad!

  2. Dat ligt eraan. Eet je het als toetje of als hoofdgerecht? Wij eten de poffertjes meestal als toetje na een lichte maaltijd, soep met brood of zo. Dan is het voor twee volwassenen en drie kinderen (3, 6 en 8) voldoende. Ze zijn behoorlijk machtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.