Snickerdoodles, glutenvrij bakken met amandelmeel 2

snickerdoodles
snickerdoodles

Terwijl de meeste mensen in januari het rustig aan doen in de keuken ga ik vrolijk door met het bakken van koekjes en taart. Mijn kinderen hebben weinig vet op hun lijf. Als gevolg daarvan hebben ze het snel koud. Alexander heeft sinds kort zwemles en hij komt helemaal blauw van de kou uit het water na de les. Ik moet ze dus flink vetmesten!

Ik heb nogmaals iets gemaakt uit mijn nieuwe Almondflour kookboek. Inmiddels ben ik erachter dat ik 1 cup amandelmeel uit het recept kan vervangen door 110 gram en omdat ik van eenvoudige getallen hou maak ik er 100 gram van.
Amandelen bestaan voor zeker de helft uit (goed) vet dus die zorgen hopelijk voor wat natuurlijke zwembadjes!
Ik ben gevallen voor het recept van snickerdoodle cookies. Gewoon, omdat ik het zo grappig vind klinken.

Bakken met amandelmeel heeft vele voordelen: het is lekker, voedzaam, gezond. Het grote nadeel is dat het erg duur is. In de natuurvoedingswinkel kan een ons wel 1,69 tot 1,99 kosten. Zuinig als ik ben besloot ik om zelf amandelmeel te malen in een koffiemolen. Dat gaat prima. Handje geblancheerde amandelen er in, even malen en je hebt perfect meel.

Toen ik dit stond te doen dacht ik bij mezelf: ik bak al het brood voor Alexander zelf, al zijn koekjes, alle taarten. Haal nooit een pizza voor hem uit de diepvries, nooit een patatje bij de snackbar, nooit een pakje, zakje of andere kant en klare maaltijd. Ik maak alles zelf en nu sta ik zelfs mijn eigen meel te malen, het moet niet gekker worden! Maar het rare is: ik vind het leuk.

Een snickerdoodle is een traditioneel Amerikaans koekje. De bolletjes koekdeeg worden gerold door een mix van suiker en kaneel. Daardoor hebben ze een heeft een krokante, gebarsten buitenkant en een zachte binnenkant. De smaak doet mij erg denken aan Weespermoppen en dat kan ook wel kloppen aangezien Weespermoppen ook gemaakt worden van amandelmeel of spijs, ei en suiker.

Gluten free Snickerdoodles

Ingrediënten
200 gram amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
50 gram ketanmeel (zoete rijstmeel)
50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
50 gram boter
1 ei
Snufje zout

Twee eetlepels suiker en twee eetlepels kaneel om deegbolletjes doorheen te rollen.

snickerdoodles-2

Bereiding

Zeef de droge ingrediënten in een kom en meng daar de boter en ei doorheen. Kneed tot een deegbal. Rol balletjes ter grote van een stuiterbal en haal door suiker/kaneel mengsel. De koekjes lopen uit in de oven, zorg dus voor voldoende afstand tussen de deegballetjes op het bakblik. Bak in een op 175 ˚C voorverwarmde oven 15 minuten tot de koekjes een beetje inzakken en barsten. Deze koekjes zijn heerlijk als ze nog warm zijn maar ook afgekoeld erg lekker.

3 thoughts on “Snickerdoodles, glutenvrij bakken met amandelmeel 2

  1. Lijkt me een lekker recept! Ik koop mijn amandelmeel in de Turkse supermarkt, daar is het echt een pak goedkoper! Je kan het eventueel ook via internet bestellen. En als je het liever zelf maakt: ook hele amandelen zijn veel goedkoper in de Turkse winkels.

  2. In Duitsland tref je in de grote supermarkten ook wel eens zeer betaalbare kilozakken met amandelmeel aan. Er zijn dan ook veel Duitse recepten voor amandelkoekjes e.d., die erg lekker zijn (met eiwit en amandel en suiker)!

  3. Klinkt lekker! En ik herken dat wel hoor, dat steeds meer zelf klaar maken en het nog leuk gaan vinden ook. Ik zag daar erg tegenop, maar krijg er steeds meer plezier in. En dat extra vet is hier ook goed welkom hoor bij Firyel, wou dat ik haar wat van mijn (in overvloed aanwezige) vetreserve kan geven *LOL*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.