Het vervult mij altijd met diepe voldoening om op een vrijdagmiddag een hele grote pan te vullen met lekkere ingrediënten en daarmee een soep te trekken voor het weekend. Het liefste zet ik die pan dan op zaterdagmiddag op een tafel waar vrienden en familie aan zitten.
Snert
1 pakje (500 gram) spliterwten
2 liter water
2 schouderkarbonades
doorregen spek
2 uien
2 preien
halve knolselderij
2 aardappels
zout en peper
rookworst.
Was de spliterwten en breng ze aan de kook met de schouderkarbonades en het spek. Eventueel het schuim eraf scheppen. Laat ca anderhalf uur zachtjes koken tot de erwten gaar zijn. Regelmatig omroeren. Snijd de groenten, schil de knolselderij en aardappels en hak in blokjes. Haal de karbonade uit de pan en verwijder het bot en snij ook in kleine stukjes. Voeg alles weer toe aan de soep en laat minstens een half uur op het vuur. Voeg de rookworst toe en verwarm deze volgens gebruiksaanwijzing. Serveer met glutenvrije crackers, rijstwafels, kaast en (katen)spek. De soep is nog lekkerder als je hem een dag van te voren maakt.
Tomatensoep
1 gesnipperd ui
1 eetlepel olie
2 blikken hele tomaten
8 in reepjes gesneden zongedroogde tomaten in olie
1 pot runderfond (glutenvrij, bv van AH)
laurierblaadjes, tijm, selderij, peper en zout
Fruit de ui in de olie. Voeg de tomaten toe en laat 5 minuten pruttelen. Voeg de de runderfond toe en laat de soep drie kwartier trekken. Breng de soep op smaak met de kruiden, zout en peper.
Werkt goed!