Spreekbeurt over coeliakie #coeliakiemaand 1

Ik heb mij voorgenomen om elk jaar voor de coeliakiemaand iets te maken voor kinderen of jongeren. Vorig jaar maakt ik een lesbrief die ouders van kinderen met coeliakie kunnen geven aan de leerkracht van hun kind zodat coeliakie behandeld kan worden in de klas. Dit jaar heb ik materiaal voor een spreekbeurt ontwikkeld.

logo cmIn Nederlands zijn er ongeveer 85.000 mensen met de diagnose Coeliakie. Stel je voor dat elk kind met coeliakie, zijn zusjes, broers, neefjes, en de kinderen, neefjes, nichtjes en kleinkinderen van volwassenen met coeliakie een spreekbeurt houden aan hun klas van ongeveer 25 leerlingen over coeliakie. Reken dan maar eens uit hoeveel kinderen en jongeren er jaarlijks informatie krijgen over coeliakie en glutenvrij leven. Als er elk jaar in de maand mei 85.000 spreekbeurten worden gegeven over coeliakie dan kunnen wij over 5 jaar de stichting opheffen: dan is ons doel bereikt!

Schoolklassen vol met kinderen leren op deze manier over de symptomen, de signalen, de kenmerken, de diagnose van coeliakie en de oplossingen van het glutenvrije dieet. Ok, ik ben misschien idealistisch en ik kan ook niet zo goed rekenen, maar het informeren van schoolkinderen vind ik een belangrijk middel voor meer bewustwording voor coeliakie.

Daarom deze gratis, kant-en-klare spreekbeurt. Als docent ben ik allergisch voor het klakkeloos downloaden van huiswerk door leerlingen. Maar met het downloaden van de PowerPoint op de site van coeliakiemaand ben je er nog niet. Ik heb een indeling gemaakt, geef steekwoorden en heb beelden gemaakt die rechtenvrij te gebruiken zijn maar de duidelijke uitleg, de presentatie en een groot deel van de invulling van de spreekbeurt ligt bij de leerling zelf. Er is ruimte voor het eigen verhaal, over de diagnose bijvoorbeeld, en de beleving van glutenvrij eten. Natuurlijk is een ieder vrij om de PowerPoint aan te passen, aan te vullen en te husselen.

COELIAKIEMAAND DUMMIE SPREEKBEURTIk heb mij zeer vermaakt bij het maken van de spreekbeurt, ik heb mij na schooltijd opgesloten in een biologielokaal om foto’s te maken van een pop en ben erachter gekomen dat ik eigenlijk best kan tekenen. Ik ben erg benieuwd wat jullie van de spreekbeurt vinden en of hij gebruikt gaat worden. Ik zou het leuk vinden om reacties te krijgen. Als jullie je eigen aangepaste powerpoints naar mij sturen dan deel ik ze hier.

 

 

 

One thought on “Spreekbeurt over coeliakie #coeliakiemaand 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.