Surinaamse bruine bonen met tofu en rijst

Heb jij ook deze hele week vegetarisch gegeten? Wij eten vandaag bruine bonen met tofu en zilvervliesrijst. Dat klinkt akelig gezond, en dat is het ook, maar gelukkig is het ook erg lekker. Zo aan het einde van een drukke werkweek is het ook erg fijn dat deze glutenvrije, vegetarische bruine bonen snel op tafel staan.

Toen ik mij opgaf om mee te doen aan Wij Bloggen Glutenvrij voor vandaag heb ik wel even moeten nadenken over het thema ‘minder vlees.’ Vegetarisch en glutenvrij koken vind ik moeilijk, ik vind het bijvoorbeeld lastig om een vegetarische maaltijd te bedenken die voldoende vult. Vaak hebben wij nog de hele avond honger als we glutenvrij en vegetarisch hebben gegeten.

Ik wist al snel dat ik een gerecht met bonen wilde maken, lekker, gezond en voedzaam.  Ik heb mijn recept voor Surinaamse bruine bonen met kip en rijst vegetarisch gemaakt door de kip te vervangen door tofu. De tofu heb ik gemarineerd in garam massala, kruiden die ik vooral gebruik als ik roti maak.

Wij Bloggen Glutenvrij

Deze maand doe ik weer mee aan Wij Bloggen Glutenvrij, een initiatief van glutenvrije bloggers die maandelijks over een thema bloggen. Deze maand zijn dat:

bakersandfakers.nl
glutenvrijinutrecht.nl/blog
metzondergluten.com
koosglutenloos.nl
https://www.roselicious.be/balanced/
ikbenglutenvrij.nl
gluten-lactosevrijekookkunst.nl
homeofcomfort.nl

Surinaamse Bruine Bonen

1 grote pot bruine bonen (ca 800 gram)
375 gram tofu
1 blik tomaten
5 stengels bleekselderij
1 prei
1 teen knoflook
1 eetlepel stroop of bruine suiker
1 blaadje laurier
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel garam massala
2 eetlepels zonnebloemolie

Zilvervliesrijst voor 4-5 personen

Voorbereiding: laat de tofu een uurtje uitlekken in een vergiet met bij voorkeur iets zwaars op het blok tofu (een zware pan bijvoorbeeld). Snijd daarna de tofu in blokjes en marineer in een mengsel van 1 eetlepel massala kruiden en 2 eetlepels zonnebloemolie.

tofu marineren
tofu marineren

Zet de zilvervliesrijst op en kook volgens de aanwijzing op de verpakking.

Snijd de groente in reepjes/ringetjes en pers de knoflook. Fruit de knoflook aan in wat zonnebloemolie. Roerbak de bleekselderij en prei een paar minuten mee. Breng op smaak met de stroop en het verkruimelde bouillonblokje en voeg de bruine bonen, de tomaten en het laurierblaadje toe. Laat 10 minuten pruttelen.

Bak in een andere pan de blokjes tofu op middelhoog vuur krokant. Roer de blokjes door de bruine bonen. Serveer met rijst en een salade of wat atjar.

Smakelijk eten!

 

 

One thought on “Surinaamse bruine bonen met tofu en rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.