Als ik had geweten hoe makkelijk en hoe lekker het is om zelf teriyakisaus te maken dan had ik dat veel eerder gedaan. Ik sta vaak in de supermarkt verlangend de ingrediënten van de kant-en-klare oosterse sausjes te lezen maar helaas vrijwel alle sausjes en potjes bevatten gluten. Nou is alles zelf te maken maar een potje opendraaien kan zo fijn zijn.
Ik heb een adresje voor glutenvrije oestersaus en voor glutenvrije zwarte bonensaus en satésaus draai ik inmiddels mijn hand niet meer om. Nu heb ik glutenvrije teriyakisaus aan mijn repertoire toegevoegd. Een pittig (maar niet heet) sausje dat lekker veel smaak geeft aan mijn noedels.
Deze noedels met roergebakken Chinese kool en zalm staan in een half uur op tafel en de bordjes zijn in 15 minuten leeg.
Teriyakisaus met zalm, noedels en Chinese kool.
Voor de teriyakisaus
150 ml water
50 ml tamari
1 eetlepel sesamolie
2 cm geraspte gember
1 teen knoflook
1 eetlepel honing
1 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel maizena
Voor de zalm en noedels
4 of 5 zalmfilets met huid
Zonnebloemolie
1 pak zilvervliesrijstnoedels
1 Chinese kool
1 teentje knoflook, gember,
Zout en peper
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ovenschaal licht in en leg hier de zalm met de huid naar beneden in.
Maak de saus: Rasp de gember en knoflook fijn. Doe de tamarisaus, 100 ml water, suiker, honing, sesamolie, gember en knoflook in een steelpannetje en laat op een laag vuurtje onder voortsurend roeren tot de kook komen. Leng de maizena aan met de overgebleven water. Neem, als de saus een minuutje geprutteld heeft, de pan van het vuur en giet het maizena papje erbij. Blijf roeren tot de saus dikker is geworden.
Smeer een dun laagje teriyakisaus over de zalmstukken en laat de zalm 20 minuten garen in de voorverwarmde oven.
Was en snijd ondertussen de Chinese kool en zet een pan water op voor de noedels.
Kook de noedels 2 minuten in ruim water en giet af in een vergiet. Roerbak de kool maximaal 5 minuten. Voeg de noedels bij de gebakken kool en roer de teriyakisaus hier doorheen.
Serveer met de zalm.