Tips to Empower Celiac Children to Live Gluten Free

Omdat het vakantie is sta ik mezelf toe om mezelf te laten inspireren door een collega glutenvrije blogger thesavvyceliac.com . Via Twitter stuitte ik op het artikel ‘10 Tips to Empower Celiac Children to Live Gluten Free’. Ik ben zo vrij geweest het te vertalen en enigszins aan te passen. Gewoon, omdat ik het een goed stuk vond. Ik heb wel een paar tips overgeslagen.

Ik vind het Engels woord empowerment zo mooi. Het laat zich niet heel makkelijk vertalen. Het komt neer op “het heft in eigen handen nemen, zelf verantwoordelijkheid nemen.” Ik vind dat het een heel belangrijke taak is als opvoeder om je kinderen te leren zelf verantwoordelijkheid te nemen. Als je kind nog heel jong is dan is natuurlijk alle zorg voor je kind voor jou (en je partner). Hoe ouder het kind wordt, hoe meer je aan het kind moet overlaten.

Het is belangrijk dat je je kind leert hoe het zelf voor zijn/haar dieet kan zorgen. Het voelt zich er dan beter, want niet machteloos, bij. De kans dat er foutjes gemaakt worden is kleiner als je kind precies weet wat wel en niet mag.

1. wees assertief, zeg het als iets niet in orde is. Dit geldt voor veel dingen in het leven eigenlijk, maar als het gaat om coeliakie kan het je kind ziek maken als je zwijgt. Als je kind ziet hoe jij voor hem opkomt kijkt het de kunst bij je af. Het zal het later heel gewoon vinden om voor zichzelf op te komen. .

2. Ken de ingrediënten. Dit geldt voor glutenvrije en glutenbevattende ingrediënten. Je kind moet weten wat gluten bevat en wat veilig is. Ook moet hij/zij in staat zijn om een etiket te lezen. Alexander kan nog niet lezen maar herkent wel al een glutenvrij logo.

3. Laat je door niemand iets wijsmaken. Ik kom regelmatig mensen tegen die me coeliakie of het glutenvrije dieet uitleggen terwijl ze in eigenlijk maar een beetje of niets weten. Dit kunnen verkopers, vrienden of familie zijn. Favoriet citaten: ik had vroeger ook coeliakie maar ik ben eroverheen gegroeid , of nog leuker: ja hoor, dit is glutenvrij; wij gebruiken nooit melk in ons ijs. Laat je niet door mensen sturen die minder weten dan jij. Leer je kind: ga op je eigen oordeel af en in geval van twijfel, niet eten.

4. Leer je kind hoe hij/zij tactvol mensen kan afslaan als ze hem/haar iets aanbieden dat niet te vertrouwen is. Ze kunnen eerlijk zijn, “ik kan het niet eten als het niet gluten vrij is”. Of misschien een leugentje om bestwil, “Ik heb al gegeten, dank voor het aanbod”.

5. Leer om te gaan met feestjes. Het is een hele uitdaging voor glutenvrije kinderen. Probeer zo veel mogelijk voor ze te regelen en leer het zo ook zo veel mogelijk zelf doen. Plannen en contact met ouders van te voren is essentieel.

6. Wees dankbaar voor mensen die proberen je dieet tegemoet komen. Er zijn zo veel fantastische mensen die wel glutenvrije inkopen voor je doen als je langskomt. Hoe reageer je? Als je het veilig acht, opeten. Maakt niet uit als het is iets wat je normaal niet zou eten, probeer het en bedank uitvoerig. Als je het niet vertrouwt, dan is dat lastig. Wees dankbaar dat ze geprobeerd hebben en bedankt maar leg uit waarom je het niet kunt eten.

7. Ga de keuken in! Het is goedkoper en vaak ook lekkerder om zelf brood en koekjes te bakken. Doe dit zo veel mogelijk samen met je kind. Het geeft hem/haar een goed gevoel. Kinderen vinden het meestal leuk om iets te leren en om te koken. Bijkomend voordeel is dat ze gewend raken aan het zelf maken van brood en koekjes.

8. Have Fun, geniet van het gezond zijn, maak er geen big deal van. Alle leeftijden hebben hun eigen moeilijkheden, van kleutertijd via puberteit tot volwassenheid. Mijn suggesties om mijn zoon zouden zijn: altijd een voorraadje van je favoriete glutenvrije voedsel hebben, leren koken, en … uh … niet zoenen met iemand die net gluten heeft gegeten….

3 thoughts on “Tips to Empower Celiac Children to Live Gluten Free

  1. Ik heb het hier waarschijnlijk al eens gezegd, maar wat volgens mij de allerbeste tip is, is als ouders gewoon zelf mee glutenvrij eten, toch zeker thuis als je kind erbij is. Het is zeker niet slecht voor je en voor je kinderen maakt het alles veel makkelijker. Zo worden ze immers niet constant geconfronteerd met het “anders zijn”.

    1. Ik vind het gebaar echt super mooi en lief, maar toch deel ik een andere mening. Ik vind het juist leerzaam voor mijn dochter dat ze van mij leert wat glutenvrij is en wat niet, wat je apart of anders klaar moet maken en hoe je kruisbesmetting voorkomt. Waar is nu een veiligere plek om dat te leren dan thuis? Verder ga ik niet expres iets heel lekkers met gluten voor haar neus eten, als ik voor haar niks lekkers heb. Maar ik vind het ook maar net hoe je het brengt. Je moet ermee leven en kunt nog steeds genieten, soms baal je, soms heb je juist wat extra of meer. Ik kan ook niet alles eten vanwege een maagverkleining, haar vriendin heeft diabetes, zo hebben meer mensen wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.