Tips

Van bolle coeliakie-buik naar sixpack
Het is dat ik er niet van houd om foto’s van mijn kinderen in zwembroek op internet te zetten anders had ik het hier vol trots gedaan: een foto geplaatst van het gezonde, gespierde en sportieve lijf van Alexander. Dat was in 2007 wel anders. Toen zag hij eruit als een klassiek coeliakie-kind: bolle buik, platte billen en stokjes van armen en benen.

In minder dan een half jaar was hij van een gewone peuter veranderd in een sterk vermagerd, futloos, ongelukkig, ziek jongetje zonder eetlust. 31 januari 2008 om half acht ‘s morgens onderging hij een darmbiopt en diezelfde middag om twaalf uur begon voor ons het glutenvrije leven.

Binnen een maand hadden we een ander kind. Hij werd weer levendig, vrolijk en erg ondeugend! Het heeft jaren geduurd voor hij van zijn bolle buik af was maar daar had hij geen last van.

Alexander
Alexander

Is er bij jouw kind ook net coeliakie vastgesteld? Dit zijn mijn tips voor jou:

Schoonmaken
Ik ben begonnen met een grote schoonmaak van mijn keuken en voorraadkasten. Alles schoongemaakt en opnieuw ingedeeld. Glutenvrije en glutenvolle producten in aparte kasten en planken. Alles in plastic bewaardozen. Langzamerhand hebben de glutenvrije producten de keuken overgenomen en zijn er nog maar een paar plankjes in de keuken glutenvol.

Winkelen
Niet iedereen vindt dit nodig maar ik heb alle oude (houten) pollepels en snijplanken weggedaan en ook nieuwe koekenpannen gekocht. Wij gebruiken nu glazen snijplanken en plastic/siliconen roerlepels zodat alles ook in de afwasmachine kan.

Eten
Alexander is van het ene op het andere moment overgegaan op glutenvrij eten maar eigenlijk at hij niks. Je hoort wel vaker dat kinderen zie nog ziek zijn van de coeliakie niet willen eten. Wij zijn best (lees heel) streng als het op eten aankomt maar we hebben hem in het begin wel verwend. Geen gluten meer maar wel zijn lievelingshapjes: boterhammen met Nutella, aardappeltjes met mayonaise. Langzaamaan hebben we zijn menu uitgebreid. Na een jaar at hij pas weer vlees. Nu eet hij alles (nou ja..)

Informeren
Het is erg belangrijk om je omgeving te informeren. Mail iedereen die je kent informatie over coeliakie en glutenvrij leven. Heb een gesprek met iedereen die weleens voor je kind zorgt zoals leerkrachten, kinderdagverblijfleidsters, gastouders, oppas en de naschoolse opvang.

Links
tips voor een glutenvrije opvoeding
als je net begint
je bent een glutenvrije ouder als
brief voor ouders van klasgenoten
help ik heb een glutenvrije leerling
8 mythes over coeliakie
glutenvrij uit eten met kinderen
onze keuken
mijn glutenvrije keukenkast en mijn glutenvrije keuken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.