Tostidag op school

Kinderen hebben soms een tostidag op school. Vooral op basisscholen komt de tostidag voor. Leerlingen mogen dan een voorbereide tosti meenemen in hun broodtrommel die de leerkracht dan voor ze klaarmaakt in een tosti-ijzer in de klas tijdens de lunchpauze. Wat regel je in zo’n geval voor je glutenvrije kind? Er zijn meerdere scenario’s te bedenken afhankelijk van de leeftijd van je kind en het vertrouwen dat je hebt in de glutenvrije skills van zijn/haar leerkracht. 

Niet meedoen

In het allerergste geval kun je ertoe besluiten dat je je kind geen tosti laat eten op school. Je spreekt dan bijvoorbeeld af dat je een tosti maakt als hij/zij thuis komt (en dan een extra lekkere). Natuurlijk is dit niet wat je wilt maar als je al een slechte ervaring hebt met de school en je kind kan (nog) niet zo goed voor zichzelf kan zorgen is dit wel een optie.

Tosti bag

Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je kind wel van een tosti kan genieten op tostidag. Zo zijn er speciale tostibags te koop. Dat zijn speciale zakjes van kunststof waar je de tosti mee inpakt die zo het ijzer ingaan. De zakjes zijn meerdere keren te gebruiken. Ook kun je de tosti inpakken in bakpapier of aluminiumfolie. Het gevaar op kruisbesmetting in aanwezig, vooral bij het uitpakken van de tosti maar met een beetje instructie en oefening gaat dat prima.

Eigen tosti-ijzer

Wij kiezen er voor om een eigen tosti-ijzer mee te nemen naar school. Aangezien Alexander maar eens in de 2 a 3 maanden tostidag heeft laat ik het tosti-ijzer niet op school staan. Ik ben veel te bang dat er per ongeluk toch een gewone tosti in belandt. Bij Alexander in de klas is het elke maandag tostidag voor een van te voren aangewezen groepje (omdat tosti’s bakken voor de hele klas te lang duurt). Op de dag dat hij aan de beurt is fiets hij met een klein, goedkoop tosti-ijzer in zijn schooltas naar school en bakt hij daar zijn eigen tosti.

Met watervaste stift tekende ik een glutenvrij logo op het tosti-ijzer. Die stift blijft er goed opzitten en zo kun je goed onderscheid maken tussen de keuken apparaten die glutenvrij en glutenvol zijn. Voor Alexander hield ik het bescheiden maar met mijn eigen tost-ijzer ben ik lekker los gegaan met stift en wasi-tape:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.