Advies aan nieuwe glutenvrije ouders #wijbloggenglutenvrij juni 2014

Elke maand bloggen glutenvrije bloggers over een thema. Deze maand bloggen wij over de vraag Welk advies zou je meegeven aan iemand die net glutenvrij moet gaan eten?
Over dit onderwerp heb ik al een aantal blogs geschreven. Hieronder een samenvatting.

Word lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Het is de grootste patiënten vereniging van Nederland en ze komen goed op voor de belangen van de leden. 4x per jaar krijg je het tijdschrift glutenvrij Magazine toegestuurd en je krijgt onbeperkt toegang tot www. Glutenvrij.nl. zo blijf je goed geïnformeerd.

Ik heb veel gehad aan het boek Kids with Celiac Disease van Danna Korn. Een Amerikaans boek geschreven door een moeder van een glutenvrije zoon. In dit boek staat veel informatie over Coeliakie en de diagnose maar ook hoe je omgaat met de opvoeding van je kind in de verschillende levensfases. Een glutenvrije peuter is anders dan een glutenvrije puber. Haar motto: deal with it, don’t dwell on it spreekt mij zeer aan.

Doe niet zielig. Je wilt ook niet dat je kind zichzelf zielig vindt. Zolang je kind het dieet volgt is het namelijk volkomen gezond. Het is een lastig dieet maar papa en mama regelen het wel, kunnen goed brood bakken en zorgen voor M&M’s.

Geef je kind stapje voor stapje zelf zo veel mogelijk regie over zijn/haar dieet. Leer hem/haar het zelf te doen.

Slijp routines in: altijd handjes wassen voor het eten, nooit van de grond eten. Duidelijkheid en voorspelbaarheid maken het makkelijker voor je kind.
Als je start met het dieet, begin dan met een grote schoonmaak. Je zal iets meer ruimte in je keuken en kaste nodig hebben en je zal het opnieuw willen indelen. Koop extra snijplanken en bewaardozen. Gooi of geef alles dat van hout is weg.

Wees in je keuken royaal met aluminiumfolie, huishoudfolie, blikjes en boterhamzakjes.

Maak etiketten en plak ze overal op. Ik koop kleine etiketjes bij de Hema en beschrijf er 50 met ‘glutenvrij’ in groene stift en 50 met ‘gluten’ in rode stift. Deze plak ik op kuipjes boter en margarine, potten pindakaas, chocopasta, mayonaise etc. Bestel bij www.goedgemerkt.nl naam etiketten voor op lunchboxen, koektrommels, broodrooster .

Bak dubbel: Als je iets maakt maak dan extra veel: bak twee taarten en vries er 1 in. Maak dubbel pepernoten of koekjes deeg en vries de helft van het deeg in.

Breng iedereen op de hoogte. Maak een mail voor iedereen die je kent met concrete, beknopte informatie. Plak en knip bij elkaar van internet (glutenvrij.nl en Coeliakie forum) maak een brief voor ouders van klasgenoten. Vraag een gesprek aan met het kdv of school.

Vermijd de woorden allergie en dieet. Je mag soms best een beetje dramatisch doen. Ik zeg altijd dat Alexander glutenvrij eet omdat hij een chronische darmziekte, coeliakie, heeft. Glutenvrij eten is zijn medicijn. Het woord allergie roept de woorden ‘ er overheen groeien’ op en het woord dieet ‘smokkelen’.

Geef jezelf en je familie minstens een jaar om te wennen. Dan heb je alle verjaardagen, feestdagen en vakanties een keer gehad.

Heb contact met lotgenoten via internet. Er zijn veel blogs met lekkere recepten, nuttige tips en herkenbare ervaringen. Via coeliakieforum.nl, twitter of verschillende facebookgroepen kun je vragen stellen aan ervaringsdeskundigen.

Wees assertief, zeg het als iets niet in orde is. Dit geldt voor veel dingen in het leven eigenlijk, maar als het gaat om Coeliakie kan het je kind ziek maken als je zwijgt. Als je kind ziet hoe jij voor hem opkomt kijkt het de kunst bij je af. Het zal het later heel gewoon vinden om voor zichzelf op te komen.

Ken ingrediënten. Dit geldt voor glutenvrije en glutenbevattende ingrediënten. Je kind moet weten wat gluten bevat en wat veilig is. Ook moet hij/zij in staat zijn om een etiket te lezen. Voordat Alexander kon lezen  herkende hij wel al een glutenvrij logo.

Laat je door niemand iets wijsmaken. Ik kom regelmatig mensen tegen die me coeliakie of het glutenvrije dieet uitleggen terwijl ze in eigenlijk maar een beetje of niets weten. Dit kunnen verkopers, vrienden of familie zijn. Favoriete citaten: ik had vroeger ook coeliakie maar ik ben eroverheen gegroeid, of nog leuker: ja hoor, dit is glutenvrij; wij gebruiken nooit melk in ons ijs. Laat je niet door mensen sturen die minder weten dan jij. Leer je kind: ga op je eigen oordeel af en in geval van twijfel, niet eten.

Leer je kind hoe hij/zij tactvol mensen kan afslaan als ze hem/haar iets aanbieden dat niet te vertrouwen is. Ze kunnen eerlijk zijn, “ik kan het niet eten als het niet glutenvrij is”. Of misschien een leugentje om bestwil, “Ik heb al gegeten, dank voor het aanbod”.

Leer om te gaan met feestjes. Het is een hele uitdaging voor glutenvrije kinderen. Probeer zo veel mogelijk voor ze te regelen en leer het zo ook zo veel mogelijk zelf doen. Alexander gaat altijd met een volle buik naar een feestje. Plannen en contact met ouders van te voren is essentieel.

Het is goedkoper en vaak ook lekkerder om zelf brood en koekjes te bakken. Doe dit zo veel mogelijk samen met je kind. Het geeft hem/haar een goed gevoel. Kinderen vinden het meestal leuk om iets te leren en om te koken. Bijkomend voordeel is dat ze gewend raken aan het zelf maken van brood en koekjes.

Ga je op reis? De blog glutenvrij op reis bevat tips voor onderweg.
.
Deze blog verscheen eerder op alle 13 goed en tips to empower celiac children

3 thoughts on “Advies aan nieuwe glutenvrije ouders #wijbloggenglutenvrij juni 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.