Vakantiedagboek 2018

Hebben jullie ook zo’n warme zomer gehad? Wij waren weer in ons huisje in Brandenburg, vlakbij Berlijn, en het leek wel Zuid Frankrijk. Ik vond het mooie weer echt heerlijk hoewel de berichten op het Duitse nieuws over verschrikkelijke droogte, bosbranden en mislukte oogsten mij wel een beetje zorgen baarden. Het mooie weer zorgde ervoor dat we niet veel zijn weggeweest en dat we niet mochten barbecueën. We hebben veel ‘thuis’ gekookt . Hoewel ik erg aan vakantie toe was en ondanks de hitte,  had ik  wel veel zin om te koken en te bakken.

cevapcici
cevapcici

Vlak voordat we op vakantie gingen had ik de cevapcici ontdekt en die heb ik nog een paar keer gemaakt. Hier met aardappels uit de oven en zelfgemaakte tzatziki.

gazpacho

Met dat mediterraanse weer  kreeg ik veel zin in een koele gazpacho. Dat heb ik gemaakt van verse vleestomaten, komkommer en paprika.

glutenvrije pasta salade

Ook een van mijn zomer favorieten, de glutenvrije pastasalade, lauwwarm en snel klaar.In de buurtsuper: Bluccoli, hoe verzin je het?

Je weet pas dat je in Duitsland bent als je een worst eet. Hier een lekkere Eberswalder Bockwurst met een glutenvrij zadenbroodje van de Lidl.

Na een zondag rommelmarktbezoek in Berlijn aten we glutenvrije Indiase curry in vlakbij de Boxhagenerplatz voor nog geen €10 per persoon.

YOGI-ASHRAM Original indische Spezialitäten
Gabriel-Max-Str. 19
10245 Berlin (Friedrichshain)
Telefon.:030-29779761
www.yogiashram.de

Mandelbaum

schnitzel
schnitzel

We aten een fantastische glutenvrije, biologische kalfschnitzel bij Mandelbaum in Berlijn Weissensee.

im MANDELBAUM
Smetanastrasse 9
13088 Berlin
www.biorestaurant-mandelbaum.de

We kregen een courgette uit de moestuin van de buurvrouw. Daar bakte ik courgettekoekjes mee die we opaten met gerookte zal, en groene salade en een lepel dikke yoghurt.

Bij Beiers restaurant Goldener Stern at ik een van mijn lievelingsgerechten: matjesfilet, haring in zure room met appel en ui,  met gebakken aardappelen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Alexander hier niet bij was dus ik heb er niet gevraagd naar glutenvrij eten. Mijn ervaring is dat bij een restaurant als dit, waar eenvoudig gekookt wordt dat meestal geen probleem is.

Goldener Stern Restaurant
Bayerischer Pl. 4, 10779 Berlin Wilmersdorf

www.goldenerstern-berlin.de

Templin

souvlaki

We gingen een dagje naar Templin. Dat is een leuk stadje aan een groot meer waar Angela Merkel een vakantiehuis heeft. Hier kun je daar uitstekend glutenvrij eten. Bij Grieks restaurant Kreta was er een speciale allergenenkaart.

Griechisches Restaurant Kreta
Prenzlauer Allee 24, 17268 Templin
Telefon: 03987 40 437
kreta-templin.de

Ook at Alexander er een ijsje in een glutenvrij hoorntje dat we tot onze verrassing vonden bij Eiscafe Nico.

Templin

Hamburger

hamburger

De kinderen vinden het altijd heerlijk om een zelfgemaakte hamburger te eten op een broodje. Ik maak dan altijd gewoon een platte gehaktbal van rundergehakt die we eten met sla, tomaat, kaas en veel ketchup. Het glutenvrije broodje is van Proceli. Alexander vond het erg lekker omdat het een knapperig korstje heeft.

sushi

In Berlijn en vooral in Prenzlauerberg wemelt het van de Thai-Viet-sushibar-restaurants waar je Thais, Vietnamees en sushi kunt eten. Wij aten een groot bord glutenvrije sushi bij onze favoriete Thai-Viet in de Hufelandstrasse.

Nhat – Nguyet Quan
Hufelandstraße 26, Berlin

Halva

Ik heb een nieuwe verslaving: halva! Heerlijk om een stukje van deze zoete kleverige substantie te eten bij een kopje espresso na het eten.

Abrikozencake

Deze abrikozen zagen er in de winkel heel lekker uit maar ze waren niet zo sappig en een beetje smakeloos. Ik kon er wel een heel goede cake van bakken.

Ik maakte de cake met als basis het beslag van een roombotercake dat ik in een lasagneschaal deed. Daar duwde ik 10 gehalveerde en ontpitte abrikozen in. Ik bakje de abrikozencake ongeveer 45 minuten in een oven van 175 °C.

Prima glutenvrije lunch: Nachos in de Simon Dachstrasse, Berlin

Jute Backerei

 Natuurlijk brachten wij ook nog een bezoekje aan de Jute Backerei, een biologische, glutenvrij bakkerij in Berlijn Prenzlauerberg. Brood, broodjes en cakejes zijn daar buitengewoon heerlijk.

Weer naar huis

 

 

Als wij weer naar huis rijden dan passeren we meestal aan het einde van de middag de Nederlandse grens. Het eerste dat we dan doen is een Nederlandse Mac opzoeken voor een glutenvrije hamburger. Niet omdat we die nou zo gemist hebben maar omdat dat langs de snelweg wel erg makkelijk is.

 

 

One thought on “Vakantiedagboek 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.