Vegan en glutenvrij amandelspijs

Vegan en glutenvrij, dat is nou bepaald geen aanbeveling voor amandelspijs. Het klinkt veel te gezond voor snoep. Toch is eigenlijk heel veel amandelspijs vegan en glutenvrij en dit recept is schandalig lekker.

Alle amandelspijs zou altijd glutenvrij moeten aangezien het basisrecept bestaat uit amandelen, eieren, suiker en citroenrasp. Als je het ei vervangt door witte bonen, wat in de banketindustrie vaak uit financiële overweging wordt gedaan, dan heb je vegan amandelspijs.

Ik ben dan wel niet vegan maar dit recept heeft toch mijn voorkeur, de amandelspijs is lekker smeuïg en ik hoef niet bang te zijn om rauw ei te eten. En ik vind het wel geinig om witte bonen te gebruiken in spijs.

Deze vulling gebruik ik graag voor mijn zeer makkelijke recept voor glutenvrije banketstaaf en gevulde speculaas.

Vegan glutenvrije amandelspijs

1 citroen
200 gram (garneer)amandelen zonder schil of amandelmeel
100 gram kristalsuiker
75 gram witte bonen ( ca 1/3 van uitgelekt blik van 330 gram)

Was de citroen en rasp de schil.

Je kunt geblancheerde amandelen, garneer amandelen of amandelmeel gebruiken. Als je hele amandelen gebruikt: hak ze fijn. Voeg de citroenrasp toe aan de amandelen en doe de kristalsuiker, bonen erbij.

Hak in een keukenmachine of met een staafmixer tot spijs. Vorm daar een bal van en dek af. Laat minimaal 1 uur voor gebruik rusten in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.