Waarom vakantietips soms zinloos zijn

Glutenvrij op vakantie, er zijn talloze blogs met tips hoe je je kunt voorbereiden op een glutenvrij tripje. Die tips komen vaak neer op twee basisvoorbereidingen die ik ook altijd doe:
1) Zorg voor een basisvoorraad glutenvrij eten in de koffer
2) Google de plek van bestemming + glutenvrij/glutenfrei/glutenfree/sans gluten etc.

Verder ligt het er natuurlijk aan wat je gaat doen op de reisbestemming en je accommodatie. Voor kamperen is een andere voorbereiding vereist dan een citytrip en het maakt ook uit of je zelf gaat koken of veel uit eten gaat.

In februari ging ik naar Parijs. Ik heb toen veel gehad aan andere glutenvrije bloggers die mij voor zijn gegaan. Hoewel, ik had zoveel glutenvrije adresjes dat ik door de bomen het bos bijna niet meer zag. Opmerkelijk genoeg hebben wij de meeste keren gegeten bij adresjes die ik niet van te voren had opgezocht. De glutenvrije adresjes waren bijvoorbeeld dicht op het moment dat wij wilden eten of ver uit de buurt. Met een beetje zoeken, vragen en logisch nadenken in plaats van googlen kom je ook een heel eind.

In mei maakten wij een reisje van de Sächische Schweiz (in Bad Schandau), naar Bautzen en Görlitz, allemaal ver in Oost Duitsland, tegen de Tsjechische en Poolse grens. Wij verbleven in hotels en waren voor het eten dus afhankelijk van restaurants. Het glutenvrije ontbijt was goed geregeld want dat hadden we van te voren aangegeven. Dit gebied staat niet echt  bekend service en vooruitstrevendheid (lees het is er vrij ouderwets en stug) dus de tas met glutenvrije noodvoorraad was vol.

In Bad Schandau hebben we een salade terug moeten sturen omdat er een stokboordje bij lag terwijl we van te voren hadden gevraagd naar de glutenvrije opties. In de verte zagen wij dat de ober op zijn donder kreeg en kwam een collega als snel een nieuw bord brengen met glutenvrij brood. De volgende dag in een ander restaurant was de serveerster zeer behulpzaam en dacht met ons mee over glutenvrije mogelijkheden op de kaart.

Ook Bautzen en Gorlitz heb ik gegoogled en de Schar app gebruikt. Ik vond een bescheiden lijstje met tips. Dit keer had ik helemaal niks aan deze tips. Het café met glutenvrije taart was vol (en de glutenvrije taart stond tussen de glutenvolle taarten). Het aanbevolen restaurant was dicht en zag er erg onaantrekkelijk uit (ongezellig en alleen maar gerechten met konijn op de kaart) en de ijssalon van de app had nog nooit van glutenvrije hoorntjes gehoord. Wij hebben geen honger geleden hoor! We kregen ook bij gewone restaurants een allergenenkaart en ijs is ook lekker uit een kartonnen bekertje.

Glutenvrij googlen voordat je op vakantie gaat is leuk, het draagt bij aan de voorpret maar staart je niet blind op de lijst met tips die je verzamelt. Wat erg helpt is een open blik, logisch nadenken en goed doorvragen in restaurants. Kies een restaurant uit dat er netjes uitziet, een allergenenkaart (is verplicht in de EU) heeft en vriendelijk personeel.

2 thoughts on “Waarom vakantietips soms zinloos zijn

  1. Helemaal eens. Ook ik kijk vooraf waar ik terecht kan, maar kom elke keer bedrogen uit omdat e.e.a. niet meer actueel is of omdat het gesloten is of veel verder weg dan je dacht.
    Een groot deel van je vakantie de glutenvrije adresjes najagen blijkt achteraf telkens meer irritatie op te leveren dan gemak en kost je een heleboel vrije tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.