Wat denkt het Voedingscentrum wel dat het is?

“Gezond eten en toch ondervoed raken”, kopte de NOS zaterdag op haar site. Kinderen krijgen zo “gezond” te eten dat ze niet meer genoeg voedingsstoffen binnen krijgen en ondervoed raken. “Vooral hoogopgeleide ouders schrappen producten als zuivel en granen, helemaal in lijn met populaire ideeën over gezond eten”, zegt kinderarts Sandra Schrama in het artikel.” De hypes rond allerlei diëten slaan door naar kinderen, maar wij raden nog altijd de richtlijnen van het Voedingscentrum aan.”

Wat denkt het Voedingscentrum wel dat het is?
Op mijn Facebooksite, waar ik het artikel plaatste,  las ik in de commentaren opmerkingen van mensen die de adviezen van het Voedingscentrum maar onzin vinden. Ik heb wel vaker gelezen over kinderen die goedbedoeld toch tekorten oplopen omdat ze bijvoorbeeld nauwelijks vet binnen krijgen terwijl dat, met mate, wel degelijk gezond is voor een kind in de groei. Wat is voor ouders de reden om de richtlijnen van het Voedingscentrum in de wind te slaan?Schijf_van_VijfHet Voedingscentrum geeft adviezen over gezonde en veilige voeding. Deze  adviezen zijn voor de hele bevolking,  richt zich dus op grote groepen, op de gemiddelde Nederlander.

Schijf van Vijf
De gemiddelde Nederlander bestaat natuurlijk niet, mijn kind heeft bijvoorbeeld coeliakie. Die geef ik dus geen 7 sneetjes volkoren brood zoals de Schijf van Vijf voorschrijft. Dat doe ik op doktersvoorschrift. Dat is voor mij geen reden om het Voedingscentrum te onderschatten. Sterker nog, Alexander ontbijt met havermoutpap en ik geef hem wel boterhammen van boekweit- en Teffmeel mee in plaats van de volkoren boterhammen.

Wat is het Voedingscentrum eigenlijk?
Op de site van het Voedingscentrum kun je lezen “Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.”

Het Voedingscentrum weegt al het wetenschappelijk onderzoek dat er wordt gedaan naar de gezondheid en veiligheid van voedsel en baseert daarop haar adviezen. Daarbij loopt het Voedingscentrum dus per definitie niet vooraan in de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding. Bij elk onderzoek vragen zij zich af of het goed is uitgevoerd, en wat de waarde is van de uitkomsten. Het kan jaren duren voordat nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn en hun weg vinden naar de adviezen. En gelukkig maar, ze waaien dus niet met alle voedingshypes mee.

Volgens Hans Kraak in 77 Fabels en feiten over onze voeding is het zeer waarschijnlijk dat het Voedingscentrum in de toekomst wel adviezen gaat uitbrengen die meer gericht zijn op specifieke groepen in de bevolking, zoals vegetariërs.

Gezond verstand
Hoewel jij en je kind geen gemiddelde Nederlander zijn is het verstandig om de adviezen van het Voedingscentrum, met een beetje gezond verstand, toch serieus te nemen. Mocht je van de adviezen willen afwijken, raadpleeg dan een deskundige. En daarmee bedoel ik niet Dr Google maar een arts of goede diëtist.

Wat vind jij van de adviezen van het Voedingscentrum. Volg jij de schijf van vijf?

De website van het Voedingscentrum
Artikel NOS “Gezond eten en toch ondervoed raken.”

One thought on “Wat denkt het Voedingscentrum wel dat het is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.