Wij bloggen glutenvrij

Coeliakie is afgeleid van het Griekse woord “koilia”, wat buik of buikholte betekent. Al in 1887 zijn gevallen van coeliakie beschreven. In 1950 werd de ziekte (en oorzaak) “ontdekt” toen dr Willem Karel Dicke promoveerde op zijn onderzoek naar coeliakie

15 februari 1905 is zijn geboortedag. Deze Nederlandse arts merkte tijdens de hongerwinter van 1945 op dat de klachten van patiënten met coeliakie afnamen toen ze geen brood, wat toen erg schaars was, meer aten. In mei 1950 promoveerde hij in Utrecht op zijn proefschrift Coeliakie. Een onderzoek naar de nadelige invloed van sommige graansoorten op de lijder aan coeliakie.

Ter ere van zijn geboortedag bloggen Nederlandse glutenvrije bloggers elke 15e van de maand samen over 1 onderwerp. Dit samenwerkingsproject is een initiatief van Mirjam van ikbenglutenvrij.nl. Hiermee willen wij aandacht vragen voor coeliakie en daar bewustwording voor creëren. Daarmee willen wij ook kennis verspreiden over het glutenvrije dieet. Elke 15e van de maand kun je ons in social media volgen via de hashtag #wijbloggenglutenvrij.

 

celiac_disease_willem_karel_dicke_thumb

One thought on “Wij bloggen glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.