Wij zijn glutenvrij, en jij? Lesbrief over coeliakie voor de basisschool

Als je glutenvrije kind naar de basisschool gaat  is het erg belangrijk dat de leerkracht en de klasgenoten van je kind  zich bewust zijn van coeliakie en dat zij weten wat er komt kijken bij een glutenvrij dieet. De lessenserie Wij zijn glutenvrij, en jij? is ontwikkeld om de leerkracht en de groep van je kind te leren wat coeliakie is en hoe je een glutenvrije maaltijd klaarmaakt.

lesbriefHoe werkt het?
Jullie kunnen de lessenserie downloaden van www.coeliakiemaand.nl en mailen aan de leerkracht van je kind. Leerlingen van groep 4 t/m 8 kunnen aan de slag met de lesbrief. Omdat de leeftijd, het niveau en manier van werken per groep en per school kan verschillen kan de leerkracht de opdrachten aanpassen, daarin worden in de lesbrief keuzes gegeven.

Wij zijn glutenvrij, en jij?
De lessenserie bestaat uit 5 opdrachten. sommige opdrachten zijn individueel, andere worden in een groepje gemaakt.

De eerste opdracht is bedoeld om de voorkennis van de groep te activeren. De opdracht gaat over nare gevolgen die sommige mensen ervaren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
In de tweede opdracht leren de leerlingen wat coeliakie is en wat gluten doen met de dunne darm. De groep kijkt de Karrewiet reportage over “Verboden voedsel” en beantwoordt daar vragen over.
De derde opdracht gaat over gluten en waar dat in zit. De leerlingen lezen ingrediënten en bepalen of een product glutenvrij is of niet.
Met opdracht 4 willen de kinderen bewust maken van kruisbesmetting en hoe je een glutenvrij product ook glutenvrij houdt.

Alle opdrachten werken toe naar de vijfde en laatste opdracht, de eindopdracht. Dat is een groepsopdracht waarin de leerlingen in groepjes een glutenvrije verjaardagstraktatie of glutenvrije maaltijd gaan bedenken, presenteren en misschien ook wel uitvoeren. Deze opdracht kan worden uitgebreid door de leerkracht al naar gelang de tijd die er is en wat de groep aan kan.

Feedback
Ik zou het ontzettend leuk vinden als jullie laten weten wat jullie van onze lesbrief vinden. Is het gebruikt op de school van je kind en hoe ging dat? Jullie reacties kunnen we gebruiken om de lesbrief aan te passen en te verbeteren.  Misschien wel voor coeliakiemaand 2016!

Lesbrief Wij zijn Glutenvrij, en jij? Coeliakiemaand 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.