Witte bonensoep met andijvie

Met andijvie kun je natuurlijk een heerlijke stamppot maken maar veel verder dan dat kwam ik niet. Tot ik tijdens het luisteren naar een podcast het recept opving van witte bonensoep met andijvie. Dit van oorsprong Italiaanse recept van andijvie en witte bonen met veel knoflook, citroen en olijfolie leek mij wel interessant dus ik heb het een keer gemaakt. Onverwacht lekker!

witte bonensoep met andijvie

 

Tijdens het sproten of autorijden luister ik graag naar podcasts. Een van mijn favoriete foodpodcasts is Spilled Milk, een podcast waarin altijd 1 gerecht of ingrediënt centraal staat. De makers weten altijd zo aanstekelijk en grappig, te vertellen dat ik na afloop vaak het onderwerp van de podcast uitprobeer of maak. Zo heb ik ook glutenvrije kaneelbroodjes gebakken naar aanleiding van deze podcast.Ik dacht eigenlijk altijd dat andijvie het lekkerst was als het rauw door de aardappelpuree wordt gestampt. Bij gekookte andijvie had ik altijd zo’n jaren- 50-doorgekookte-spruitjes idee. Maar voor deze soep stoof en kook je de andijvie wel 45 minuten en dat maakt het alleen maar lekkerder, het geeft een licht bittere smaak die mooi in balans is met de zachte, neutraal-zoete smaak van de witte bonen.

Voor de witte bonen met andijviesoep gebruik ik 1 krop andijvie , of 500 gram gesneden als je gewoon een zak koopt, en 2 tenen knoflook per 2 personen. Ik maakte de soep een keer met een gewone citroen en 1 keer met een ingelegde citroen die ik nog in de koelkast had, is allebei lekker. Je kunt alle soorten witte bonen gebruiken die je wilt, limabonen en zelfs kikkererwten.

Witte bonensoep met andijvie wordt mijn favoriete vegetarische gerecht van 2019!

Witte bonensoep met andijvie of zuppa di scarola e fagioli

2 kroppen andijvie (1 kilo)
4 tenen knoflook
olijfolie
1 grote glazen pot witte bonen (720 gram/480 gr uitgelekt)
2 glutenvrije blokjes bouillonblokjes (groente of kip)
1 (ingelegde) citroen
zout en peper
geraspte Parmezaanse kaas naar smaak

Was de andijvie, snijd  in repen van 2-3 cm en was nog een keer.

Verwarm de olijfolie en fruit hier de fijngehakte of uitgeperste knoflook in aan. Als je een verse citroen gebruikt: rasp de citroenschil en fruit even mee aan. Voeg beetje voor beetje de andijvie toe in de pan en roerbak tot alle groente geslonken is. Breng op smaak met zout, peper en de verkruimelde bouillonblokjes en een halve uitgeknepen, verse, citroen.

Voeg de witte bonen toe, met het vocht en nog 750 ml water. Breng zachtjes aan de kook en laat 30 minuten pruttelen.

Gebruik je een ingelegde citroen? Snijd die dan in kleine stukjes en voeg de laatste 10 minuten toe.

Dien op met lekker veel vers geraspte kaas en een geroosterd, glutenvrij boterhammetje.

in de winter is het lastig foto’s maken aan tafel…

Dit recept is geïnspireerd door: http://orangette.net/2015/10/on-short-notice/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.