Deze weken bak ik als een bezetene pepernoten, kruidnoten en andere Sinterklaas-specialiteiten. De speculaaskruiden vliegen erdoorheen op het moment. Ook door het jaar heen gebruik ik regelmatig koek- of speculaaskruiden als ik bijvoorbeeld ontbijtkoek of bananenbrood bak. Het is handig om nu alvast de speculaaskruiden groots in te slaan want ze zijn niet overal het hele jaar door verkrijgbaar.Ik kocht laatst koekkruiden in Duitsland. Ik viel voor de mooie verpakking. De kruiden die hierin zitten zijn allemaal afzonderlijk verpakt dus je kunt het mengsel zelf samenstellen.
5 g sinaasappelrasp (gedroogd)
3 g citroenrasp (gedroogd)
3 g kaneelpoeder
2 g kruidnagelpoeder
2 g anijspoeder
2 g gemberpoeder
2 g nootmuskaatpoeder
1 g kardemompoeder
Gemengd smaakt het naar lekkere, pittige koekkruiden. Perfect voor peperkoeken dus.
Hierdoor vroeg ik mezelf wat er eigenlijk in Nederlandse speculaaskruiden zit en heb ik een paar mengsels met elkaar vergeleken. Je kunt met dit specerijen mengsel natuurlijk variëren. De belangrijkste bestandsdelen zijn kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, witte peper en anijs waarbij de heft van het mengsel bestaat uit kaneel.
Als je dus een keer in de zomer ontbijtkoek wilt bakken of als in december de koekkruiden uitverkocht zijn:
Koekkruiden/speculaaskruiden
8 delen kaneel
2 delen nootmuskaat
2 delen kruidnagel
1 deel gemberpoeder
1 deel kardemom
1 deel witte peper
1 deel anijs