Het is vandaag World Nutella Day en dat vind ik een dag om te vieren. Elk jaar maak ik iets lekkers met Nutella op 5 februari en vandaag is dat niet anders. Vandaag maak ik namelijk een heerlijke glutenvrije boterham met Nutella! Maar dan wel een boterham met zelfgemaakt Nutella. Dat is zo onvoorstelbaar lekker, je hebt geen idee. Veel lekkerder dan de Nutella uit de supermarkt. En deze hazelnootpasta is ook nog eens glutenvrij, lactosevrij en vegan. Je zou bijna denken dat zelfgemaakte Nutella ook gezond is. Gelukkig zit er ook een hoop suiker in. Wel gezond voor het humeur in elk geval!
Alexander eet graag Nutella. Het liefste elke dag bij elke maaltijd; bij het ontbijt in zijn pap, in de lunchtrommel op brood en na school op een rijstwafel. Sinds ik mij realiseerde hoeveel suiker en palmvet er in Nutella zit staat hij op rantsoen: alleen nog maar Nutella in het weekend.
Als je zelf Nutella maakt dan snap je ook wel waarom het zo veel vet en suiker bevat: hazelnoten en cacao zijn duur en een pot Nutella uit de super is dat niet. Zelfgemaakte hazelnootpasta blijft ook dus een traktatie om van te genieten op bijzondere gelegenheden. Ik wil nooit meer anders dan zelfgemaakt!
Zelfgemaakte Hazelnootpasta
100 gram hazelnoten
50 gram cacaopoeder
75 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
ongeveer 6 eetlepels hazelnootolie (of andere plantaardige olie)
snuf zout
Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in een oven van 175°C. De hazelnoten smaken nu lekkerder en barsten uit hun velletjes. Wrijf de velletjes van de hazelnoten af met een theedoek.
Maal de hazelnoten heel fijn in een keukenmachine of koffiemolen. Mix er de cacao, de suiker een een snuf zout doorheen.
Leng aan met ongeveer 6 eetlepels olie tot je een smeerbare pasta hebt.