Deze herfst hebben wij al twee keer zuurkoolschotel met shoarmavlees gegeten. Ik heb geen idee wie er ooit op het idee is gekomen om zuurkool te combineren met shoarmavlees. Het klinkt een beetje als een Allerhande-combinatie uit het begin van deze eeuw. Ik heb het recept in elk geval niet zelf bedacht maar ik ben er wel heel erg enthousiast over. Het is namelijk glutenvrij en ideaal pubervoer.
Gewone zuurkoolstamppot, wat is zelf erg lekker vind, krijg ik er bij mijn kinderen niet in. Je kunt voor dit gerecht kip, rund of varken met shoarmakruiden gebruiken maar ik kan mij zo voorstellen dat deze zuurkoolschotel ook lekker is met een vleesvervanger met shoarmakruiden.
Zuurkoolschotel met shoarmavlees
500 gram zuurkool
500 gram shoarmavlees
1,5 kilo kruimige aardappels
2 puntpaprika’s
1 klein blikje tomatenpuree
klont roomboter en 1 dl melk
geraspte kaas (optioneel)
Schil de aardappels en kook ze in 30 minuten gaar in gezouten water. Stamp de gare aardappels tot een romige puree met boter en melk.
Kook tegelijkertijd de zuurkool in 30 minuten gaar in het eigen vocht met een beetje water. Giet af.
Bak het vlees gaar. Voeg de tomatenpuree toe en de in ringen gesneden puntpaprika’s.
Vet een ovenschaal in met roomboter. Verdeel de zuurkool over de bodem. Stort daar het vlees over uit en dek af met een laag aardappelpuree. Voor extra lekker kun je de boevenkant bestrooien met geraspte kaas.
Zet ongeveer 30 minuten in een oven van 175°C